top of page
  • Writer's pictureNezavisna kritika

Pismo podrške protestima - kultura i umetnost


Mi, dolepotpisani umetnici i poslenici kulture, pridružujemo se akademskoj zajednici i strukovnim udruženjima i pružamo podršku građanima koji protestuju širom gradova Srbije.

Srbija je danas zemlja ne samo narušenog i ugroženog pravnog sistema, demokratskih institucija i medijskih sloboda, već i kulturne i moralne devastacije.


Aktuelna vlast sistemski razara kulturne institucije i njihovu misiju sramnim budžetima i partokratskim izborima upravnika. Kao posledica toga, mnogi umetnici i kulturni radnici primorani su da žive na rubu egzistencije ili da zarađuju radeći u oblastima van svoje struke.

Medijski i kulturni prostor je kontaminiran cenzurom, a pored sve užih prostora za izražavanje, kritička svest se ciljano i sistemski guši.


Premijerka Srbije paralelnim telima bez ikakve javne rasprave sužava prostor za negovanje humanističkih ciljeva umetnosti, svrstavajući je u industriju i insistirajući na tome da kultura i umetnost treba da budu pre svega ekonomski isplativi. Istovremeno se i kultura i umetnost instrumentalizuju zarad kreiranja lažne slike o stanju u zemlji.


Zanemaruju se kulturne potrebe stanovništva i neophodnost demokratizacije kulture, a favorizuje i medijski eksponira kultura kiča, vulgarnosti, reality programa i, uopšte, estradizovano društvo spektakla.


Uvereni da je sloboda srž umetnosti, a da umetničke slobode ne ostvaruju svoj puni smisao u neslobodnoj državi, kao i da kultura igra presudnu ulogu u produhovljenju i razvitku jednog društva, potpisnici ustaju protiv kulturnog modela aktuelne vlasti, kao i protiv sveobuhvatne trenutne politike, u nadi da će obezbediti humaniju i podsticajniju socijalnu klimu za sadašnje i generacije koje dolaze.


Ukoliko želite da se priključite svojim potpisom, svoje ime i prezime, oblast umetnosti ili kulture kojom se bavite i eventualnu instituciju ili grupu u okviru koje delate pošaljite na mejl adresu kulturnapodrska@gmail.com.


1. Marija Milovanović, pozorišna kritičarka, doktorantkinja transdisciplinarnih studija umetnosti, portal Nezavisna kritika 2. Borisav Matić, pozorišni i filmski kritičar, portal Nezavisna kritika 3. Mina Stanikić, pozorišna i filmska kritičarka, portal Nezavisna kritika 4. Andrej Čanji, pozorišni i književni kritičar, portal Nezavisna kritika, Klub 128 5. Milica Petrović, pozorišna kritičarka, portal Nezavisna kritika 6. Irena Ristić, pozorišna rediteljka, psihološkinja, vanr. prof. FDU 7. Nataša Ninković, prvakinja drame Narodnog pozorišta 8. Nada Šargin, glumica 9. Miloš Petričić, filmski i TV reditelj 10. Anđelka M. Tadić, glumica 11. Hana Selimović, glumica 12. Luka Knežević - Strika, vizuelni umetnik 13. Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj 14. Ivana Nenadović, pozorišna producentkinja 15. Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka 16. Anđela Đermanović, doktorantkinja Fakulteta likovnih umetnosti 17. Jovan Marković, filmski kritičar 18. Dajana Đedović, magistar menadžmenta u kulturi i medijacije na Balkanu 19. Aleksandra Vasović, likovna umetnica 20. Boris Tanović, pesnik 21. Stefan Andrejić, scenarista 22. Nađa Petrović, scenaristkinja i dramski pisac 23. Stana Dinić Skočajić, književnica i članica Srpskog književnog društva 24. Bojan Bem, slikar 25. Rade Marković, vajar

bottom of page